вторник, 3 април 2018 г.

Турски соленки






За тези соленки разбрах от моята колежка, за което и тук и благодаря - много са вкусни!


Продукти:
250 мл.  прясно мляко
7 гр  суха мая /
2 с.л. захар
2 яйца  (единия жълтък е за намазване)
1 ч.л сол
125 грама разтопено масло
230 мл  олио
600 гр брашно
125 грама сирене
ким



Приготвяне:
Изсипете маята, захарта и две супени лъжици от брашното в топло прясно мляко. Оставете тази смес  на топло да шупне. След това я изсипете в купата на робота и прибавете двете яйца /без един жълтък/ и солта, разбъркайте за кратко.
Смесете маслото с олиото и изсипете на струйка мазнината при пуснати бъркалки за тесто.
Започнете да прибавяте брашното. Ще се получи меко, нелепнещо тесто, приятно на пипане и доста мазничко. Не добавяйте повече брашно.
Разделете тестото на  топчици, колкото орех, при мен около 60 бр. Всяка топчица сплескайте на дланта си и сложете малко сирене,  затворете. Придайте на соленките форма на бейзболна топка. Подредете ги  в тава,  покрита с готварска хартия. Ако трябва използвайте две тави. Между соленките оставяйте разстояние,защото се надуват.


Разбийте отделения жълтък с две – три супени лъжици вода и намажете соленките, за  по – хубав външен вид, аз на първите забравих, намазах в края на печенето и станаха бледолики. Вторите намазах и поръсих с ким, станаха по-красиви, а третите оставих като топчета и поръсих с мак, за да ги различавам, защото пълнежа им беше настърган чедар.
Изпечете соленките на 190 градуса в предварително затоплена фурна, за около 16 минути, но всяка фурна е различна. Наблюдавайте ги и не ги препичайте.













Мазнината изглежда много, но когато са изпечени соленките това не се усеща. Много са вкусни!


Първите 3 снимки са допълнени 2022 г., юни.

2 коментара:

  1. Чудесна рецепта за соленки Веси.Записвам ги за проба, при това са голямо количество като брой.Чудесни за вкусна почерпка.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля, че ще ти харесат, много са вкусни, Ели.

      Изтриване