понеделник, 15 януари 2018 г.

Моите постни сарми за Бъдни вечер





До скоро постно у нас се ядеше само на Бъдни вечер, и то само вечерта.  Вкусни са ни някои от постните манджи, но добавяме винаги към тях и месо, дори отделно да е. Но децата от известно време искат да правят паузи без месо, разтоварване. Ние с мъжа ми не успяваме.







За празника обаче са ни особено вкусни и боба, и  пълнените чушки с боб, и постните зелеви сарми, ястия, които традиционно приготвям.
Нямам си тук записани рецептите, все не стигам до тях, затова реших да ги публикувам, макар след отминалия празник.


Продукти:
1 стрък праз
десетина гъби печурка - не винаги слагам
шепа стафиди
1 ч.ч. ориз
2-3 с.л. универсална подправка - домашна
джоджен
черен пипер
червен пипер
чубрица
отделени и почистени листа на 1 голяма кисела зелка
олио
дафинов лист

Приготвяне:
Първо се отделят листата на зелката и се почистват от жилките. В повече олио се запържва праза, добавят се гъбите, стафидите, като се изпари водата се слага ориза и когато стане стъклен се дръпва от огъня. Добавят се подправките. Завиват се сарми и се нареждат плътно в глинен гювеч, налива се вода, да ги покрие, добавя се дафинов лист и олио. Поставят се в студена фурна и се пекат на умерена температура, като малко преди изваждането се отваря капака да се запекат, по желание. Може да се приготвят и в тенджера.



8 коментара:

  1. Чудесно е, че ги публикува, Веси! Богати откъм вкус и аромат на праз, гъби и стафиди. Чудесни са. Пази ги тези рецепти, че след време ще изчезнат. Покрай модерните и разнообразни ястия някак се забравя за нашенските, вкусни рецепти. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Кате, и понякога и аз се улавям, че гледам да публикувам нещо ново и по-интересно, а всъщност точно тези традиционни ястия, пък и лесните и простички все мисля, че всеки ги знае, но не е така. Права си, трябва да се съхраняват!

      Изтриване
  2. Чудесни са! Как само ги обичаммммммммммммм! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ги обичам, но само за Бъдни вечер, иначе залагам на тези с месце, скоро ще пусна и тяхната рецепта, или поне се надявам:)

      Изтриване
  3. Веси,
    и аз имам една подобна на твоята рецепта записана преди много години.Тези сарми са традиционни за Бъдни вечер, но обикновено правя всяка година различни за да е по - интересно.Записвам и твоите варианти за проба.Нека пазим традициите !
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване